Op deze pagina vind je meer informatie over 4G en 4G+. Welke providers bieden 4G aan en wat moet je erover weten.

2G, 3G en 4G, het verschil

Mobiel internet begon met 2G, gevolgd door 3G en 3G Dual Carrier en nu zijn we bij 4G. Wat wordt er steeds veranderd? De snelheid wordt steeds beter waardoor er meer mogelijkheden ontstaan. Op de website van Proximus (Belgische provider) wordt er bijvoorbeeld een vergelijking gemaakt in snelheden tussen 3G en 4G. Het downloaden van een YouTube filmpje duurt met 3G gemiddeld 7,6 seconden en met 4G slechts 2,5 seconden. Ook voor het uploaden van 5 foto’s naar je Facebook pagina is er een vergelijking gemaakt. Dit duurt 15,6 seconden met 3G en met 4G slechts 2,8 seconden.

Providers

In Nederland geven nog niet alle providers toestemming aan hun prepaid klanten om van hun 4G netwerk gebruik te maken, in België is dit vaak wel het geval. Waarschijnlijk komt dit omdat prepaid minder populair is in Nederland dan in België. De Nederlandse telecommarkt is vooral gericht op abonnementen. Klanten met een abonnement kunnen meestal gewoon gebruik maken van het 4G netwerk, maar voor prepaid klanten is dit zeker nog niet overal het geval.

Providers met prepaid 4G

Vodafone
Lebara
T-Mobile

Hoe werkt 4G

Als er in een bepaald gebied geen 4G netwerk is dan schakelt je telefoon automatisch over naar 3G. Je kunt alleen gebruik maken van 4G mits je telefoon geschikt is ofwel “compatible” is voor dit netwerk. Of je op het 4G netwerk zit zie je bovenaan je scherm wanneer er 4G of LTE (Long Term Evolution) staat. Wanneer je 4G gebruikt kan je batterij van je telefoon wel wat sneller leeg raken, omdat je simpelweg meer kunt doen en je telefoon dus harder moet werken. De snelheid is wel afhankelijk van het netwerk en het dekkingsgebied.

4G+

4G bestaat nu alweer een tijdje en de technologie gaat zo hard dat we ook al gebruik kunnen maken van 4G+, nog sneller internet. 4G+ schijnt tot 2,5 keer sneller te gaan in vergelijking met het gewone 4G. Let er wel op dat je alleen met de nieuwste generatie smartphones gebruik kunt maken van 4G+ omdat het nog zo nieuw is. Van smartphones die vanaf 2015 op de markt zijn verschenen kun je uitgaan dat deze 4G+ ondersteunen.

Conclusie

Het maakt in Nederland wel uit of je een abonnement hebt of een herlaadkaart om gebruik te kunnen maken van het 4G netwerk van de provider. Er wordt wel degelijk onderscheid gemaakt in producten en in prepaid klanten of abonnees. 4G+ is eigenlijk een tussenstap naar 5G, omdat 5G nog in ontwikkeling is. 5G wordt uiteraard weer sneller en zou een maximale snelheid van 938 MB/s hebben. In dichtbevolkte gebieden, zoals grote steden zal de verbinding altijd beter zijn en zal het netwerk als eerst gebruikt kunnen worden. Wel wordt er gezegd dat iedereen in de toekomst gebruik kan maken van een goed werkend en snel netwerk, hoewel er nu nog steeds gebieden bestaan waar de verbinding slecht is. Bij het gebruik van 4G adviseren wij een (grote) data bundel om kosten te besparen. Let op: buiten je bundel betaal je meer per MB.

4G Prepaid
3.4 (67.5%) 16 stemmen