Written by Donat Berisha

5G logo met 4G verbinding?

Uit onderzoek is gebleken dat bij veel mobiele telefoons het 5G-symbool onterecht wordt getoond. Als consument vraag je je dan vast af waarom dit is en of dit zomaar mag. Wij hebben het voor je uitgezocht. Lees snel verder!

Waarom een 5G logo?

Telefoonproviders laten hun klanten denken dat dat ze gebruik maken van 5G, terwijl dit in werkelijkheid een 4G verbinding is. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 73% van de T-Mobile toestellen aangaf verbonden te zijn met 5G, waar dit dus eigenlijk 4G internet is. Bij Vodafone bleek dit bij ruim 54% van de toestellen het geval te zijn en bij KPN de helft van de toestellen. Dit komt doordat de providers het advies van de GSM Association overnemen. Zij hebben vorig jaar gezegd dat een smartphone 5G mag weergeven, zolang een smartphone en zendmast beide 5G ondersteunen. Een 5G-verbinding tussen telefoon en zendmast hoeft er dus niet te zijn om het 5G-icoon te laten zien.

Reactie providers

T-Mobile bevestigt dat dit de bedoeling is. Voor de door T-Mobile verkochte toestellen geldt over het algemeen dat het 5G-symbool getoond wordt, wanneer 5G geactiveerd is in het gebied waar je je op dat moment bevindt. Vodafone geeft aan dat dit ook voor hen geldt wanneer de telefoon en zendmast beiden 5G ondersteunen. Bij bijvoorbeeld een te grote afstand kan er geen 5G-verbinding gemaakt worden en heb je enkel 4G-verbinding, terwijl het toestel 5G toont. KPN bevestigt ook het advies van GSMA te hebben overgenomen.

Verschillen tussen telefoons

Uit de testresultaten kwam ook naar voren dat er grote verschillen waren tussen de telefoons. De Samsung Galaxy S20 toonde in geen enkel geval onterecht 5G, waar andere telefoons dit weer een stuk vaker deden.

Hoef je (nog) geen 5G te hebben, maar wil je altijd en overal verzekerd zijn van goed internet? Dan is de data simkaart de oplossing voor jou! Hiermee heb je binnen Europa of wereldwijd internet waar je maar wilt, zonder te hoeven twijfelen aan de kwaliteit.

Is dit legaal?

Voor de Autoriteit Consument en Markt was dit nog onbekend. Zij gaan met deze informatie bekijken wat ze ermee zouden kunnen of moeten doen. Er gaat uitgezocht worden of dit consumentenmisleiding zou kunnen zijn en welke wetgevingen hier van toepassing zouden kunnen zijn. Hierover komt hopelijk snel meer duidelijkheid.

Rate this post

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 2 =

*