Written by Mo Maghsoudi

700 miljard MB mobiel data verbruikt in Nederland

In 2019 heeft heel Nederland gezamenlijk zo’n 700 miljard MB mobiele data verbruikt. Het verschil met 5 jaar geleden is zeer groot. Toen werd er namelijk nog maar 50 miljard MB mobiele data verbruikt. In dit artikel hebben we het over deze verandering. Lees dus verder.

700 miljard MB data

In 2019 is in totaal 700 miljard MB data verbruikt via het mobiele 4G netwerk. In de afgelopen jaren is het verbruik van 4G internet enorm gegroeid. Het verbruik in 2019 was 10 keer zo veel als in 2015 en is met ⅓ gegroeid ten opzichte van 2018. De oorzaak van de snelle groei in internetverbruik is een groeiend aantal mogelijkheden om 4G te gebruiken. Een voorbeeld is hiervan dat het aantal machine to machine aansluitingen met 4 miljoen is gegroeid tot 6,7 miljoen. Machine to machine aansluitingen zijn apparaten die constant met je telefoon in verbinding staan, denk aan een slimme deurbel.

3G, sms en bellen

Het aantal internet dat verbruikt is via het 3G netwerk blijft al een aantal jaren gelijk. Het 3G verbruik ligt al 5 jaar rond de 50 miljard MB per jaar. De verwachting is dat het aantal verbruikte internet via 3G in de komende jaren zal afnemen. Wat opvalt is dat het aantal minuten dat is gebeld met 15% is toegenomen in de afgelopen 5 jaar. Daarentegen is het aantal sms’jes afgenomen met 10% in de afgelopen 5 jaar.

Verdeling markt

De provider met het grootste aandeel in het mobiele verbruik is T-Mobile. T-Mobile is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van al het verbruikte mobiele internet. Dit komt onder andere door de overname van Tele2. Daarna komt KPN, die is verantwoordelijk voor ongeveer 30% van al het verbruikte internet. De nummer 3 van de grote 3 telecomproviders is VodafoneZiggo met ongeveer 20%. Als je kijkt naar het marktaandeel in het aantal mobiele aansluitingen dan hebben de 3 grote providers allemaal een aandeel van rond de 20% à 30%.

Verbruik jij veel internet?
Reageer hieronder!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − zes =

*