Written by Donat Berisha

KPN heeft snelste mobiele netwerk

KPN heeft het snelste mobiele netwerk van Nederland. Dat heeft ervoor gezorgd dat Ookla het mobiele netwerk van de provider tot beste Nederlandse netwerk heeft benoemd. De gemiddelde downloadsnelheid en uploadsnelheid komen als beste uit de test, en ook op het gebied van 5G-snelheid is KPN de beste. Er is hierbij data gebruikt van kwartaal 3 2020 tot en met eind 2021. Lees verder voor meer informatie over het onderzoek van Ookla!

Snelste en beste netwerk

Aangezien er in Nederland drie aanbieders met een eigen mobiele netwerk zijn (T-Mobile, Vodafone en KPN), zijn deze drie providers met elkaar vergeleken. Vooral snelheid en dekking zijn tijdens het onderzoek van Ookla belangrijk. Voor beide heeft KPN het beste gepresteerd van alle drie de providers.

Bij het analyseren van de data is er wat betreft snelheid gekeken naar de gemiddelde download- en uploadsnelheid & de snelheid van 5G op de mobiele netwerken. Daarover lees je hieronder meer.

Gemiddelde 4G download- en uploadsnelheid

Hieronder de gemiddelde 4G download- en uploadsnelheid per provider, gerangschikt van hoog naar laag:

  • KPN: Downloadsnelheid 100,56 Mbps, uploadsnelheid 15 Mbps
  • T-Mobile: Downloadsnelheid 98,61 Mbps, uploadsnelheid 14,54 Mbps
  • Vodafone: Downloadsnelheid 68,67 Mbps, uploadsnelheid 12 Mbps

Hierbij valt het op dat T-Mobile dicht bij KPN zit wanneer het gaat om zowel downloadsnelheid als uploadsnelheid. Vodafone blijft vooral op downloadsnelheid vrij ver achter.

Snelheid 5G

Hieronder de 5G-snelheid per provider, gerangschikt van hoog naar laag:

  • KPN: Downloadsnelheid 185,42 Mbps, uploadsnelheid 41,18 Mbps
  • T-Mobile: Downloadsnelheid 151,11 Mbps, uploadsnelheid 36,84 Mbps
  • Vodafone: Downloadsnelheid 92,74 Mbps, uploadsnelheid 17,51 Mbps

Waar T-Mobile op gemiddelde 4G download- en uploadsnelheid nog dicht tegen KPN aan zat, is dat op 5G-snelheid anders: KPN loopt vooral op downloadsnelheid ver uit op de twee andere Nederlandse netwerkproviders. Opnieuw scoort Vodafone op beide punten het minst.

De data dat is gebruikt voor dit onderzoek is afkomstig uit het derde & vierde kwartaal van 2020, eerste & tweede kwartaal van 2021, en derde & vierde kwartaal van 2021.

Rate this post

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 2 =

*