Written by Donat Berisha

Prijzen telecom Nederland lager dan België

Het Belgische Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) houdt ieder jaar een internationaal prijsonderzoek voor telecomdiensten. Hierin wordt België vergeleken met buurlanden, waaronder Nederland. Uit het internationale prijsonderzoek van 2021 blijkt dat de Belgische telecomprijzen in het algemeen hoger ligger in vergelijking met Nederland en andere buurlanden. Dit betreft ook prepaid prijzen. Lees hier in dit artikel meer over!

Internationale telecomprijzen

België is voor de prijzen van telecomdiensten vergeleken met:

  • Nederland
  • Het Verenigd Koninkrijk
  • Frankrijk
  • Luxemburg
  • Duitsland

Het betreft hierbij een momentopname op basis van verzamelde data over de prijzen van telecomdiensten in november 2021.

Vooral grotere bundels

Op het gebied van mobiele diensten lijkt het overigens mee te vallen: het BIPT meldt dat België hierin redelijk competitief is in vergelijking met zijn buurlanden. Dit betreft dan kleine tot gemiddelde bundels (met relatief weinig belminuten en MB’s). België blijkt vooral duurder te zijn dan Nederland en andere buurlanden wanneer het grotere bundels / pakketten betreft.

Ook combinatiepakketten tussen vaste diensten (internet, tv & vaste telefonie) en mobiele diensten (belminuten, sms & MB’s) vallen onder deze grotere pakketten en zijn in vergelijking met buurlanden in België duurder.

Onderzoek telecomprijzen EU

Het BIPT vermeldt een soortgelijk onderzoek van de Europese Commissie. Ook deze is in november 2021, door de Europese Commissie, gepubliceerd. Dit onderzoek vergelijkt de telecomprijzen in de Europese Unie. Hieruit blijkt dat België als 15e rankt wanneer het gaat om goedkope prijzen. Voor gebundelde en vaste diensten behaalt België respectievelijk op de 25ste en 26ste plek. In beide gevallen behaalt België dus een relatief lage plek.

Uit deze twee onderzoeken kan dus worden geconcludeerd dat de telecomprijzen in Nederland over het algemeen goedkoper zijn dan de prijzen van telecomdiensten in België. Het bovenstaande is op basis van 2021. Toch laten eerdere onderzoeken uit voorgaande jaren ook zien dat België in vergelijking met andere EU-landen vrij duur is wanneer het aankomt op telecomprijzen.

Rate this post

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 20 =

*