Written by Donat Berisha

Smartphoneverkopen gedaald door chiptekorten

De wereldwijde verkoop van smartphones is in het derde kwartaal van 2021 met 6,8% gedaald (ten opzichte van Q3 2020), volgens cijfers van Gartner, een globaal onderzoeks- en adviesbureau in de sector informatietechnologie.

Volgens het bedrijf heeft het bestaande tekort aan componenten, zoals het chiptekort, hiermee te maken. Lees nu verder voor meer informatie.

Minder productie van smartphones

Er is sprake van een beperkte productie van telefoons door het chiptekort. Hierdoor is er minder voorraad, en worden smartphones dus ook minder verkocht. Daarom is de verkoop van smartphones in Q3 2021 met bijna 7% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

De verminderde wereldwijde productie zorgde voor het volgende:

  • Een verstoring van het evenwicht tussen vraag en aanbod.
  • Minder keuze in winkels.

Overigens bleef de verkoop van ‘premium, high-end’ smartphones wel groeien. Het is de totale smartphoneverkoop dat daalde. De chiptekorten zorgden dan ook voor een uitgestelde lancering van meerdere telefoon, en dus minder verkoop.

Samsung en Apple

Samsung blijft marktleider wanneer het aankomt op verkoop van smartphones. Het
marktaandeel van het Zuid-Koreaanse bedrijf daalde overigens wel ten opzichte van vorig jaar van 22,1 procent naar 20,2 procent (daling van 1,9 procent). Toch was er wel sprake van een groei van Samsung’s premium smartphones. Dit komt vooral door een sterke vraag naar vernieuwde opvouwbare smartphones.

Apple heeft in Q3 plek 2 in de verkoop van smartphones heroverd. Ten opzichte van vorig jaar steeg het marktaandeel van Apple met maar liefst 11,1 procent naar 14,2 procent marktaandeel. Dit komt vooral door de aantrekkelijke upgrade van iPhone-functies. Bovendien blijft het bedrijf zijn online kanaal vernieuwen. Ook zijn er inruil programma’s met als doel de versnelling van de vraag naar 5G-iPhones. Het aantal verkochte iPhones groeide met ongeveer 8 miljoen, waarbij vooral de komst van de iPhone 13 belangrijk was.

Chinese smartphone leveranciers

Meerdere smartphone leveranciers uit China hebben hun marktaandeel op jaarbasis vergroot. Xiaomi, Vivo en Oppo hebben een stijging van 1%, 2,4% en 1,7% meegemaakt en komen daardoor op een marktaandeel van respectievelijk 13%, 10,5% en 9,8%.

Rate this post

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

een × 2 =

*