Written by Team PrepaidSimkaarten.NL

T-Mobile snijdt in mobiel netwerk

T-Mobile is momenteel bezig met het uitbreiden van haar 3G en 4G netwerk, zodat klanten kunnen profiteren van sneller internet en beter bereik. Goed nieuws, zou je denken, maar dat geldt niet voor iedereen. Het 2G netwerk zal langzamerhand worden afgestoten door de telecomproviders. Dit betekent dat 2G gebruikers hun bereikbaarheid zullen moeten inleveren.

Het 2G netwerk wordt langzaam afgestoten

T-Mobile heeft een zeer goede dekking in Nederland, wat betreft het 3G en 4G netwerk. Deze dekking wilt zij uitbreiden, zodat ook in de minder bewoonde gebieden goed telefoonbereik kan ontstaan. Dit heeft als gevolg dat het 2G netwerk beetje bij beetje afgestoten zal gaan worden. De telecomprovider heeft nog een vrij groot aantal mensen die gebruik maken van het 2G netwerk. Dit zijn voornamelijk prepaid gebruikers, die nog bellen met de ouderwetse GSM’s. Deze toestellen zijn in de meeste gevallen niet geschikt voor het 3G netwerk. Zij maken daarom gebruik van het 2G netwerk, wat nog uit de jaren ‘90 van de vorige eeuw stamt.

Het mobiele netwerk van T-mobile

Het netwerk van de providers bestaat uit licenties op verschillende frequenties. Zo gebruikt T-Mobile voor haar 2G netwerk onder andere de frequentieband: 1800 MHz. Het 4G netwerk van deze provider maakt ook gebruik van deze frequentieband, wat de directe oorzaak is voor het uitfaseren van het 2G netwerk. Sinds de komst van de smartphone en mobiel internet is de vraag naar een sterk netwerk alleen maar toegenomen, waardoor ook de bezetting van dit netwerk toe blijft nemen. T-Mobile wilt uiteraard zorgen voor goed ontvangst van het populaire 4G netwerk, wat ervoor zorgt dat het 2G netwerk op deze frequentie ruimte moet maken voor het nieuwere 4G netwerk. Er is in de toekomst namelijk geen plaats meer voor beide.

T-Mobile waarschuwt klanten voor slechte dekking

Dit is de reden dat T-mobile nu al langzaamaan is begonnen met het waarschuwen van (voornamelijk) haar prepaid klanten, voor een slechtere dekking in de toekomst van het 2G netwerk. Dit is zichtbaar geworden via een speciale pagina op de website. Het directe gevolg voor de klanten is dat zij slechter bereik zullen ervaren op sommige plekken. Het netwerk wordt echter nog niet direct uit de lucht gehaald. Toch de provider adviseert haar klanten die nu nog een GSM gebruiken alvast om uiteindelijk toch over te stappen op een mobiele telefoon of smartphone die op z’n minst het 3G netwerk ondersteunt.

Ook andere telecomproviders zullen volgen

T-Mobile is nu in het nieuws met het uitfaseren van dit netwerk, maar de andere providers zullen in de nabije toekomst volgen. Zij zullen op termijn met hetzelfde probleem gaan kampen. Het gebruik van GSM’s en smartphone zal de komende tijd alleen maar toenemen, waardoor dit gevolg onoverkomelijk is.Gelukkig hebben alle telecomproviders officieel recht op het gebruik van de frequenties tot 2029. Zolang het niet essentieel is om een heel netwerk uit de lucht te halen, zal dit ook niet gebeuren. De uitfasering begint nu langzaam en het 2G netwerk zal uiteindelijk rond 2020 volledig uit de lucht zijn. Voor zowel T-Mobile als andere providers, zoals Vodafone, KPN en Tele2.

In de toekomst wordt het 5G netwerk verwacht

Er wordt momenteel al gewerkt aan de uitrol van het nieuwe 5G netwerk. Het zal nog enige tijd duren voordat dit in Nederland voor iedereen beschikbaar is. Verwacht wordt dat dit netwerk rond 2020 enige dekking heeft in ons land. Dit netwerk belooft tientallen keren sneller te zijn dan het 4G netwerk van nu. Echter zijn mobiele internetsnelheden in de praktijk altijd langzamer, dus zal dit wel lager uitvallen. Ook voor dit netwerk moet plaats zijn op de frequenties, waar het snijden in het 2G netwerk mee te maken kan hebben.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + zes =

*