Written by Donat Berisha

Veel mobiel dataverkeer tijdens jaarwisseling

De mobiele netwerken van de Nederlandse netwerkproviders hebben tijdens de jaarwisseling meer te verwerken gekregen dan normaal. Zowel KPN, T-Mobile als Vodafone hebben dat bevestigd. In Nederland, en wereldwijd, maakt men steeds meer gebruik van mobiel internet. Vooral tijdens de jaarwisseling merken providers echter diepen, en zo dit jaar ook. In dit artikel lees je hier meer over.

Mobiel dataverkeer tijdens jaarwisseling

Nederland kent drie aanbieders met een eigen mobiele netwerk: KPN, T-Mobile, en Vodafone. Alle drie de providers hebben aangegeven dat er tijdens Oud en Nieuw meer data is verbruikt door Nederlanders. Hierbij hebben de bovengenoemde Nederlandse mobiele providers onlangs het volgende bekend gemaakt:

  • KPN: De provider meldt een record gebruik van 343 terabyte op het mobiele netwerk tussen 22.00 uur en 04.00 uur tijdens de jaarwisseling. Dit is een stijging van maar liefst 38,3 procent tegenover 2021; toen was het aantal terabytes tijdens de jaarwisseling 248. Deze toename in mobiel dataverbruik is de grootste toename sinds 10 jaar.
  • T-Mobile: In nieuwjaarsnacht is er 20 procent meer data verbruikt dan tijdens de jaarwisseling in 2020 op het netwerk van T-Mobile. Er was hierbij een piek tussen 00.00 uur en 01.00 uur.
  • Vodafone: In vergelijking met de jaarwisseling van vorig jaar, heeft het mobiele netwerk van Vodafone dit jaar tussen 22.00 uur en 04.00 uur 15 procent meer mobiele data verwerkt. Wel valt hier op dat de toename minder was dan vorig jaar: In 2020 was de toename ten opzichte van 2019 maar liefst 28 procent. De piek (op het mobiele netwerk) was bij Vodafone tussen 00.10 uur en 00.15 uur.

Meer grotere bestanden

Tijdens nieuwjaar lijken grotere bestanden, zoals foto’s en filmpjes, sms-berichten te vervangen. Het datarecord van KPN laat bijvoorbeeld zien dat het mobiele netwerk vaker voor grote databestanden gebruikt wordt. Dit zijn bijvoorbeeld foto’s en filmpjes met nieuwjaarswensen. Ook videogesprekken worden steeds populairder.

Geen van de mobiele providers heeft gemeld dat de pieken in verbruik tot problemen op hun netwerk hebben geleid.

Rate this post

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 4 =

*