Written by Mo Maghsoudi

Wetsverandering voor telecomproviders?

Om het coronavirus tegen te gaan wil minister De Jonge een wetsverandering doorbrengen. De wetsverandering moet er voor zorgen dat telecomproviders de locatiegegevens van hun klanten moeten delen met de overheid. In dit artikel lees je meer over het verzoek van De Jonge. Lees dus verder.

Wetswijziging

Minister De Jonge wil de telecomwet wijzigen, zodat providers de locatiegegevens van klanten kunnen delen. Momenteel is dit niet mogelijk, dit mag niet volgens de Autoriteit Persoonsgegevens. Met de gegevens kan het RIVM zien waar mensen zich bevinden en zo kunnen ze de spreiding van het virus in de gaten houden.

Anonimiteit

De gegevens die met het RIVM moeten worden gedeeld zijn geanonimiseerd. Toch waarschuwt de privacywaakhond dat de gedeelde gegevens nooit helemaal anoniem zullen zijn. Om de gegevens te delen moet dat gebeuren met toestemming van de klanten zelf. Het is niet mogelijk om elke klant apart om toestemming te vragen. Dit is dus de reden dat de wet zal moeten veranderd worden.

Reactie providers

Opmerkelijk is dat De Jonge heeft aangegeven dat de providers al zijn gevraagd om hun data te delen, maar de providers van niks weten. KPN, Vodafone en T-Mobile zeggen alle 3 geen verzoek te hebben gehad om hun data te delen met de overheid. Alleen T-Mobile heeft al eerder contact gehad met de overheid. Toen zei de provider alleen data te willen delen als dit expliciet voor corona werd gebruikt. De overheid kon deze garantie niet bieden en dus is het contact toen stukgelopen.

Kritiek

De overheid heeft al kritiek ontvangen over de ontwikkelingen van een zogenaamde corona-app. Met deze app zal de verspreiding van het virus in kaart gebracht kunnen worden. Alle apps die door het ministerie waren uitgekozen tot kandidaat waren niet goed genoeg en voldeden niet aan de privacy eisen.

Wat vind jij van de aanpak van de overheid?
Laat het ons weten!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 11 =

*