Written by Donat Berisha

5G dekking België eind 2025 bijna volledig

5G staat nog in haar kinderschoenen. Dat blijkt opnieuw, want waarschijnlijk is er in België pas over drie jaar een ‘bijna volledige’ dekking. Tenminste, dat is het doel van telecomprovider Orange. De uitrol van 5G loopt niet soepel, zowel in België als in Nederland. Onder andere door besluitvormingen, regelgeving en vergunningen duurt het nog even voordat de maximale potentie van 5G gerealiseerd kan worden.

5G tegen eind 2025

De meeste inwoners van België mogen tegen eind 2025 verwachten gebruik te kunnen maken van mobiel 5G. Aanbieder Orange wil dat tegen die tijd de dekkingsgraad van 5G in België op 90 procent ligt.

Binnen nu en een jaar hoeven de meeste Belgische consumenten nog geen 5G-dekking te verwachten: het doel van Orange is om tegen eind 2023 op 40 procent dekking te zitten.

Onlangs heeft telecomoperator Orange zijn tweede 5G Lab in België geopend. Tijdens deze opening zijn bovenstaande uitspraken gedaan. Voorlopig blijft 5G van Orange alleen in Vlaanderen beschikbaar, aangezien er in Wallonië nog besluiten moeten plaatsvinden.

Volgens Karine Dussert-Sarthe, vicevoorzitter van range, heeft België een achterstand bij de uitrol van 5G ten opzichte van andere landen waar Orange actief is. Daarnaast is er ook een achterstand op Nederland.

Huidige situatie van 5G in Nederland

Mobiele provider T-Mobile laat op haar website weten ‘landelijk 5G-dekking’ aan te bieden, wat inhoudt dat 90% van alle inwoners van Nederland het 5G-dekkingsgebied van T-Mobile woont.

Wat betreft dekking loopt Nederland dus voor op België. Toch betekent dit niet dat de uitrol van 5G in Nederland heel soepel verloopt. Momenteel bieden Nederlandse providers namelijk niet ‘snel 5G’ aan. Mobiel internet via 5G is natuurlijk wel gewoon snel, maar momenteel eigenlijk niet sneller dan 4G. Dat komt door de huidige frequentieband die voor 5G beschikbaar is gesteld.

Echt sneller 5G, waarbij een duidelijk verschil met 4G merkbaar is, is alleen mogelijk wanneer de 3,5GHz-frequentieband beschikbaar wordt gesteld voor mobiel internet. De uitrol van deze band loopt inmiddels meer dan een jaar vertraging op: waarschijnlijk komt de snellere variant van 5G pas in december 2023 beschikbaar voor inwoners van Nederland. Momenteel is dit nog niet mogelijk, omdat satellietdienstverlener Inmarsat van de 3,5GHz-band gebruik maakt. Wordt hier 5G op uitgerold, dan gaat dit botsen.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *