Written by Donat Berisha

Bellen via 4G

Van origine is 4G bedoeld voor internetten en gingen spraakoproepen via 2G of 3G. De technologie staat echter niet stil, en nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat bellen via 4G nu mogelijk is. Sterker nog, je kunt dat op verschillende manieren doen. In dit artikel lichten we wat bellen via 4G is, wat de mogelijkheden zijn, en of je hier een prepaid simkaart voor kunt inzetten.

Wat is bellen via 4G?

Telefoongesprekken lopen normaal gesproken over 2G of 3G. Deze netwerken zijn dan ook specifiek ontworpen voor bellen en sms’en. Telefoons zijn, vooral in het verleden, dan ook ontworpen om over bovengenoemde netwerken te bellen. Hierdoor is 4G bellen niet de standaard.

4G is van origine namelijk juist ontwikkeld voor dataverbruik (internetten, streaming, etc.). Toch kun je vandaag de dag 4G ook gewoon inzetten voor spraakoproepen. Dit kun je op twee verschillende manieren doen:

 1. Via je telefoon bellen met VoLTE.
 2. Via je 4- internetverbinding bellen met een applicatie.

Wat bellen via 4G is, kun je dus opsplitsen in twee delen. De eerste gaat via je belminuten, door bijvoorbeeld prepaid te bellen. De tweede via je data (MB’s / GB’s). Dit lichten we hieronder toe.

Bellen via VoLTE

Wanneer je VoLTE inzet, oftewel Voice over LTE, wordt het 4G-netwerk van je provider niet alleen voor dataverbruik, maar ook voor bellen en sms’en ingezet. Je telefoongesprekken verlopen dan niet meer via 2G of 3G, omdat je specifiek instelt dat het via 4G moet gaan.

Bellen via 4G aan of uitzetten, hoe doe ik dat?

Als je spraakoproepen met je telefoon via het 4G-netwerk wilt uitvoeren, dien je dit aan te zetten op je telefoon. Hieronder leggen we uit doe je dit doet voor zowel een iPhone (iOS) als Android-smartphones.

Let op: wil je het juist uitzetten? Dan kun je naar dezelfde instellingen navigeren, alleen dan natuurlijk de optie uitschakelen in plaats van inschakelen.

iPhone bellen via 4G aanzetten:

 1. Ga naar je instellingen.
 2. Kies ‘Mobiel netwerk’.
 3. Klik op ‘Opties mobiele data’.
 4. Navigeer naar ‘Gesprekken en data’.
 5. Klik op ‘4G, VoLTE aan’.

Bellen over 4G aanzetten op Android:

 1. Ga naar je instellingen.
 2. Navigeer naar je verbindingen.
 3. Klik op ‘Mobiele netwerken’
 4. Schakel ‘Bellen via 4G’ in’.

Let op: Per merk en soort telefoon kan de precieze instelling (en de namen hiervan) anders zijn. Kun je het niet vinden, dan raden we aan via het internet te zoeken naar deze instellingen voor jouw specifieke toestel.

Betaal ik hier meer voor?

Nee, je betaalt niet meer voor bellen via VoLTE. Je verbruikt gewoon je belminuten zoals je dat zou doen als je gebruik zou maken van een 2G of 3G netwerk. Het aanzetten van bellen over 4G op je telefoon heeft dus geen invloed op de kosten; je betaalt niet meer of minder.

Bellen via je 4G mobiele internetverbinding

Een alternatief voor het bovenstaande is om je databundel of beltegoed via MB’s in te zetten om te bellen via een applicatie. Dit gaat dan ook via het 4G-netwerk, maar dan dus via een app en niet via traditioneel bellen. Je kunt hier onder andere WhatsApp, Discord, Skype, en andere applicaties voor gebruiken.

Je hoeft deze manier van bellen niet specifiek aan te zetten. Zolang je mobiele data aanstaat op je smartphone, en je nog data op je bundel hebt staan / voldoende beltegoed over hebt, kun je hier gebruik van maken.

Het voordeel van deze optie is dat je ook kunt videobellen, waardoor je elkaar kunt zien. Let er wel op dat videobellen zorgt voor een hoger dataverbruik.

Bellen via 4G met prepaid

In beide gevallen kun je 4G prepaid inzetten om spraakoproepen uit te voeren. Er is één belangrijk verschil, en dat is je verbruik. Met VoLTE bellen via je telefoon verbruik je namelijk belminuten, terwijl je met bellen via je mobiele internetverbinding juist data verbruikt (MB’s / GB’s).

Heb je een prepaid simkaart? Dan kun je dus van beide manieren gebruik maken. Dit geldt ook voor als je een mobiel abonnement hebt. Voor bellen via VoLTE is het wel van belang dat je telefoon dit ondersteunt (oudere telefoons ondersteunen dit niet altijd). Voor bellen via internet dient je telefoon trouwens ook het 4G-netwerk te ondersteunen.

Wat zijn de voordelen van bellen over 4G?

Hierboven hebben we toegelicht wat bellen over 4G precies is, wat hier de mogelijkheden voor zijn, en hoe je het aan (of uit) zet. Maar wat zijn eigenlijk de belangrijkste voordelen? Die vatten we hieronder samen.

 • Verbeterde gesprekskwaliteit: Bellen via een 4G-verbinding zorgt vaak beter voor een betere gesprekskwaliteit. Deze is helderder en scherper dan bij 2G of 3G netwerken.
 • Snellere verbindingen: 4G-gesprekken komen meestal sneller tot stand, waardoor je minder lang hoeft te wachten voordat een gesprek begint.
 • Efficiënter: Doordat een andere technologie wordt gebruikt, wordt er efficiënter gebruik gemaakt van netwerkbronnen.
 • Extra functies: Maak je gebruik van apps via een internetverbinding? Dan kun je gebruik maken van extra functies, zoals videobellen, chatten, het delen van bestanden, en meer.
 • Kostenbesparing (Internationaal): Bel je via 4G met apps (met je dataverbinding), dan kom je vaak goedkoper uit wanneer je internationaal belt. Je data is dan goedkoper dan wanneer je naar het buitenland via beltarieven zou bellen.

Conclusie

Wil je met je telefoon spraakoproepen uitvoeren via het 4G-netwerk van je mobiele provider, dan is dat tegenwoordig gewoon mogelijk. Zolang je telefoon dit ondersteunt, zul je hier geen problemen mee ondervinden. Zowel voor bellen via VoLTE als bellen via apps geldt dat je een simkaart nodig hebt, via prepaid of een abonnement.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *