Written by Donat Berisha

Fairphone lanceert ‘afvalneutrale’ telefoon

Nederlandse telefoonfabrikant Fairphone heeft vandaag zijn volgende smartphone aangekondigd: de Fairphone 4. Volgens de fabrikant is dit de eerste 5G-telefoon die duurzamer, herstelbaar en maatschappelijk verantwoord is. Het wordt ook wel een ‘afvalneutrale’ smartphone genoemd, aangezien Fairphone voor elke verkochte Fairphone 4 ook een telefoon recyclet.

Recyclen van telefoons en onderdelen

Fairphone heeft als doel om een zo eerlijk mogelijke telefoon te produceren, met hart voor mens en planeet. Het bedrijf belooft niet alleen om voor elke verkochte Fairphone 4 een smartphone te recyclen, maar ook om een gelijke hoeveelheid e-waste te recyclen. Voor het eerst wordt een dergelijke belofte bij de introductie van een nieuw model door een telefoonfabrikant gemaakt.

Eerlijk verkregen materialen

De Fairphone 4 is de eerste telefoon met een achterkant die van 100 procent post-consumer gerecycled polycarbonaat gemaakt is. Ook heeft Fairphone weer zes nieuwe eerlijke materialen gebruikt, en richt het zich nu op 14 essentiële materialen uit eerlijke en duurzame bronnen. Voorbeelden hiervan zijn eerlijk wolfraam uit Rwanda en Fairtrade-gecertificeerd goud.

Fairphone 4 specificaties

Natuurlijk onderscheidt Fairphone zich door zich te richten op eerlijkheid en duurzaamheid. Daarnaast heeft de smartphone vrij goede specificaties. Hieronder beschrijven we de belangrijkste specificaties.

  • 5G-ondersteunende Qualcomm Snapdragon 750G-soc chipset.
  • 6 GB RAM met 128 GB intern geheugen, of 8 GB RAM met 256 GB internet geheugen.
  • 6,3 inch scherm met een resolutie van 2340 x 1080 pixels en een 60 Hz verversingssnelheid.
  • Vervangbare 3.905 mAh batterij, welke in 30 minuten tot 50 procent opgeladen kan worden.
  • De smartphone heeft drie camera sensoren: een hoofdcamera en ultragroothoeklens camera met beiden 48 megapixels, en een selfiecamera met 25 megapixels.
  • Zowel nanosim- als eSIM-ondersteuning.

Vanaf vandaag (30 september 2021) kan de Fairphone 4 zowel bij Fairphone zelf als bij een aantal partners van de fabrikant worden vooruitbesteld. Er zijn twee modellen: 6 GB RAM & 128 GB intern geheugen voor een adviesprijs van 579 euro, en 8 GB RAM & 256 GB internet geheugen voor een adviesprijs van 649 euro. Op 25 oktober komen beide varianten op de markt.

Rate this post

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

vier × 1 =

*