Written by Donat Berisha

Wat is prepaid bellen?

Mobiel bellen is vandaag de dag op twee manieren mogelijk: via een abonnement (waarbij je een contract afsluit voor maandelijks tegoed), of via prepaid (waarbij je zelf bepaalt wanneer je je tegoed opwaardeert). Beide zijn populair en worden veel gebruikt. Toch is er niet altijd evenveel duidelijkheid omtrent prepaid bellen. Men vraagt zich onder andere af: wat is prepaid bellen, en wat kost het? Om ervoor te zorgen dat iedereen mobiel bellen via prepaid beter begrijpt, leggen we in dit artikel meer uit over wat prepaid bellen is en wat de kosten & voordelen zijn. Lees gerust verder.

Wat is prepaid bellen precies?

Kijkend naar de letterlijke vertaling, betekent prepaid bellen ‘vooraf betaald bellen’. Eigenlijk betaal je dus vooraf voor het mobiel bellen. Dit doe je door beltegoed op je simkaart of eSIM te zetten. Hiermee kun je vervolgens prepaid bellen, maar ook sms’en en internetten.

Wil je mobiel bellen via prepaid, dan heb je hiervoor een prepaid simkaart nodig. Hier zet je dan ook het beltegoed op. Een alternatief is om eSIM te gebruiken. Dat is als het ware een ingebouwde simkaart in telefoons, waardoor je geen fysieke kaart meer nodig hebt. Aangezien alleen nieuwere telefoons eSIM ondersteunen, zul je hiervoor wel een relatief recent uitgebrachte telefoon nodig hebben. In Nederland kun je op dit moment alleen bij Simyo prepaid bellen via eSIM. Bij andere providers heb je een prepaid simkaart nodig.

Waarom prepaid bellen?

Zoals eerder aangegeven, kun je kiezen tussen een abonnement en prepaid wanneer je met je telefoon wilt bellen. Waarom prepaid bellen in plaats van het afsluiten van een mobiel abonnement? Hieronder geven we een aantal redenen:

  • Prepaid is voordelig wanneer je niet vaak belt. Bij minder verbruik is prepaid in veel gevallen namelijk goedkoper dan een abonnement.
  • Je hoeft geen contract af te sluiten om te kunnen bellen, wat bij abonnementen wel het geval is.
  • Voor kinderen is bellen via prepaid geschikt. Het is namelijk niet mogelijk om met prepaid over je bundel heen te gaan (is je beltegoed op, dan kun je simpelweg niet meer bellen). Hierdoor kunnen kinderen hoge kosten door over hun bundel heen te gaan (zoals bij abonnementen vrij vaak gebeurt) niet veroorzaken met prepaid.
  • Met prepaid heb je meer controle over je verbruik en kosten.
  • Prepaid bellen is een prima tijdelijke en snelle oplossing: je koopt een simkaart, en kunt hier direct mee bellen. Er zijn geen contracten of papieren nodig.

Wat kost prepaid bellen?

Natuurlijk zijn er kosten voor mobiel bellen, of je dit nou via prepaid of een abonnement doet. Daarom wordt de volgende vraag ook vaak gesteld: wat kost prepaid bellen?

De kosten voor prepaid bellen zijn verschillend en hangt af van de aanbieder van je simkaart. Dit geldt voor de kosten per belminuut, maar ook voor de kosten per sms en/of MB. Om die reden is het vergelijken van prepaid aangeraden. Door prepaid te vergelijken, zie je namelijk direct hoeveel je per aanbieder betaalt voor het bellen.

Hieronder zie je van bekende prepaid providers de tarieven voor bellen. Hierbij gaan we uit van normaal bellen, zonder bundel.

  • Simyo: 10 cent per minuut
  • KPN: 20 cent per minuut
  • T-Mobile: 20 cent per minuut
  • Vodafone: 20 cent per minuut
  • Lebara: 12 cent per minuut

Hoe kan ik goedkoper uitkomen?

Uit bovenstaande lijst is duidelijk dat Simyo en Lebara de goedkoopste tarieven hanteren. Dit is niet toevallig, want virtuele providers zijn over het algemeen het goedkoopst. Dat zijn aanbieders zonder eigen netwerk: ze maken gebruik van het netwerk van KPN, T-Mobile of Vodafone. Doordat ze lagere kosten hebben, bieden ze ook goedkopere tarieven aan. Dit zijn dus providers zoals Simyo en Lebara. Wil je goedkoper uitkomen wanneer je van plan bent prepaid te bellen, is het aangeraden om voor een dergelijke virtuele provider te kiezen.

Simkaart voor prepaid bellen kopen?

Heb je interesse in een prepaid simkaart waarmee je kunt prepaid bellen? Hieronder hebben we verzameld wat hier de beste mogelijkheden voor zijn. Kies voor een van de simkaarten / aanbieders en klik op ‘Bestellen’ om de simkaart aan te schaffen!

Scroll / Swipe op je telefoon naar rechts

#ProviderBellen (1 min)Internet (1 MB)SMSStart
Tarief
 
1)Simyo - Unieke Deal: €12,50,- Gratis beltegoed € 0,10€ 0,02€0,101e minBestellen
2)Simyo - Unieke Deal: €27,50,- Gratis beltegoed€ 0,10€ 0,02€0,101e minBestellen
3)KPN prepaid sim only€ 0,20€ 0,02€0,151e minBestellen
4)T-mobile€ 0,20€ 0,03€0,151e min Bestellen
5)Vodafone€ 0,20€ 0,03€0,151e min Bestellen
6)Lebara One - Let op! Provider rekent af per minuut€ 0,12€ 0,01€0,121e min Bestellen
7)Telfort Standaard€ 0,36€ 0,02€0,101e minWordt KPN
8)Bliep€ 0,05€0,05GeenTijdelijk niet verkrijgbaar
9)Telfort 15                € 0,15€ 0,02€0,151e minWordt KPN
10)Tele2            € 0,35€ 0,02€0,351e minniet mogelijk

Conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag: “wat is prepaid bellen?” Ook hebben we je meer informatie gegeven over waarom prepaid bellen handig is en wat de voordelen ervan zijn. Tenslotte zijn de kosten van prepaid bellen bij verschillende providers beschreven. Succes met het bellen via prepaid en laat het ons weten indien je nog vragen hebt!

Rate this post

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × drie =

*