Written by Donat Berisha

Hoe werkt een prepaid simkaart?

Voor je mobiele telefoon kun je een prepaid simkaart aanschaffen, zodat je gemakkelijk mobiel kunt bellen, sms’en, en internetten. Maar hoe werkt prepaid nou eigenlijk? Hoe gebruik je een simkaart en wat komt hierbij kijken? Wij hebben gemerkt dat er nog regelmatig vragen zijn over hoe een prepaid simkaart werkt. Daarom verschaffen we in dit artikel algemene informatie en leggen we de werking van prepaid uit.

Een prepaid simkaart, hoe werkt dat?

Het concept van prepaid is (in het Engels) in de naam verwerkt: ‘vooraf betaald’. Het idee hiervan is dan ook dat je geen vaste kosten hebt voor mobiel bellen, sms’en & internetten, maar dat je (vooraf) zelf opwaardeert met een bedrag naar wens. Je koopt dan dus beltegoed. Voor iedere belminuut, sms’je en MB (internet) betaal je een bepaald tarief per MB (dit verschilt per provider), welke van je beltegoed afgaat.

Met prepaid simkaarten zijn er dus geen vaste kosten en is er geen sprake van een contract of abonnement.

De simkaart zelf

Technisch gezien is een prepaid sim een chip. Waar deze chip voorheen wat groter was, is de prepaid kaart steeds kleiner geworden: tegenwoordig wordt deze ontwikkeld in nanoformaat (12, 3 mm bij 8,8 mm). Het is dus een klein plastic kaartje dat in een apparaat (meestal een mobiele telefoon) wordt geplaatst, zodat toegang tot een mobiel netwerk mogelijk is. Dit maakt het mogelijk om te bellen, sms’en en internetten via het mobiele netwerk dat is gekoppeld aan de simkaart.

Aanschafkosten, Beltegoed (opwaarderen) & Bundels

Bij prepaid zijn er drie manieren waarop kosten maken mogelijk is: de aanschafkosten van de sim, het opwaarderen met beltegoed, en het aanschaffen van bundels.

 • Aanschafkosten: Dit is het eenmalige bedrag dat je betaalt voor de simkaart zelf, vaak €5 tot €15 afhankelijk van de provider. Dit is ook afhankelijk van de hoeveelheid beltegoed dat bij aanschaf al op de simkaart staat. Tegenwoordig bestaan er tevens zelfs gratis simkaarten, waarvoor dus geen aanschafkosten gelden.
 • Beltegoed: Standaard maak je kosten met prepaid door je kaart op te waarderen met beltegoed. Dit maakt het mogelijk om de simkaart te gebruiken. Standaard opwaardeerbedragen zijn €5,-, €10,-. €20,- en €50,-, maar er zijn meer opties en je bepaalt zelf waar je voor kiest.
 • Bundels: Met een bundel heb je voor een bepaalde periode (vaak 30 dagen) een bepaalde hoeveelheid belminuten, sms’jes en MB’s.

Hoe werkt een prepaid simkaart opwaarderen?
Er zijn meerdere manieren waarop je kunt opwaarderen. Zo kan dit bijvoorbeeld via de app of website van je prepaid provider (bijvoorbeeld via iDeal). Andere mogelijkheden zijn het kopen van een opwaardeerkaart (te koop in onder andere supermarkten) of het opwaarderen via een sms bericht.

Beheer

Er zijn meerdere manieren waarop je je prepaid simkaart kunt beheren. Denk hierbij aan het inzien van beltegoed, het opwaarderen, en het aan- of uitzetten van bepaalde functies.

Tegenwoordig zijn mobiele apps hiervoor populair. Je kunt dan inloggen en alles inzien, alsmede beltegoed en/of bundels kopen. Dit kan vaak ook via de website van je provider via een online account. Je kunt daarnaast door middel van SMS-opdrachten ook bepaalde informatie achterhalen en je simkaart beheren. Een voorbeeld hiervan is het sturen van een bepaalde tekst om je simkaart op te waarderen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van prepaid?

Hierboven is voornamelijk antwoord gegeven op de vraag: Hoe werkt prepaid? Een vraag die daarna vaak wordt gesteld, is: wat zijn dan de belangrijkste voordelen? Deze lichten we hieronder toe.

 • Volledige kostencontrole: je bepaalt zelf wanneer je opwaardert en met welk bedrag.
 • Geen lening of BKR-registratie.
 • Geen contracten met vaste en automatische kosten.
 • Je kunt geen hoge kosten buiten je bundel maken, doordat je zult moeten opwaarderen als je beltegoed op is (anders werkt de simkaart niet meer).
 • Flexibiliteit: met een prepaid kaart hoef je je niet te houden aan één bundel of contract. De ene maand kun je meer uitgeven, de andere maand weinig of niets.
 • Handig als tijdelijke oplossing of als back-up.

Wat kan als nadeel worden gezien?

Sommigen vinden het gemak van een abonnement juist fijner en willen liever niet handmatig opwaarderen. In dergelijke gevallen kan het als nadeel worden gezien dat je met prepaid zelf moet opwaarderen en je tegoed moet bijhouden.

Verder wordt prepaid soms als de duurdere optie gezien tegenover een abonnement. Bij veelvuldig gebruik klopt het dat je met een abonnement omgerekend per belminuut, sms en MB minder betaalt. Bij lager gebruik is prepaid echter juist de goedkopere optie. Bovendien loop je met prepaid geen risico op extra onvoorziene kosten, zoals kosten buiten je bundel.

Hoe werkt prepaid via eSIM?

Een van de nieuwste ontwikkelingen binnen prepaid is de mogelijkheid om, in plaats van een fysieke simkaart te kopen en te plaatsen, een virtuele ‘eSIM’ te gebruiken. Hiervoor is het volgende nodig:

 1. Een telefoon met eSIM-ondersteuning.
 2. Een prepaid aanbieder met een eSIM aanbod.

Prepaid eSIM werkt volledig online en kan worden beheerd via de applicatie van je provider. Voor meer informatie kun je onze pagina over eSIM via prepaid bekijken.

Conclusie

Met een prepaid simkaart heb je een chip in de vorm van een klein kaartje. Deze plaats je in je toestel, zodat je kunt bellen, sms’en, en internetten. Hiervoor heb je wel beltegoed nodig. Je moet dus je simkaart opwaarderen. Wanneer je dit doet en met welk bedrag, bepaal je volledig zelf. Er zijn met prepaid geen automatische of vaste kosten, waardoor je meer controle hebt.

Nu je weet hoe een prepaid simkaart werkt, kun je bepalen of deze aansluiting bij jou past en of deze geschikt is voor jouw situatie!

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *