Written by Donat Berisha

Internet dongel met prepaid data?

Internet op je laptop of tablet, ook wanneer je niet thuis bent? Hiervoor kun je een dongel gebruiken. Dit is een USB-apparaat welke je in bijvoorbeeld je laptop kunt plaatsen. Met behulp van een simkaart, welke je in de dongel plaatst, heb je vervolgens mobiel internet (zonder WiFi).

In dit artikel lees je onder andere wat je nodig hebt om te kunnen prepaid internetten met een dongel en wat hier de beste opties voor zijn.

Prepaid dongel: Wat heb je nodig?

Wil je je dongel gebruiken om (via prepaid) data te verbruiken, dan heb je (naast het apparaat waar je de dongel in plaatst) twee dingen nodig:

  1. Je USB-dongel zelf (met simkaartslot en 2G, 3G, en/of 4G-connectiviteit).
  2. Een simkaart die je in de dongel plaatst.

Zo makkelijk heb je een ‘prepaid dongel’! Het verbinden gaat dan ook heel simpel. Je plaatst simpelweg de prepaid simkaart in je dongel, waarna je de dongel in je laptop (of ander apparaat) plaatst. Let er wel op dat er tegoed op je simkaart staat, anders kun je niet internetten.

Naast een dongel heb je dus nog een simkaart nodig. We leggen hieronder uit wat hier de twee beste oplossingen voor zijn.

Internet dongel prepaid

De meesten gebruiken een dongel om te kunnen internetten op hun laptop. Om deze reden is het vaak ongewenst om speciaal hiervoor een abonnement af te sluiten. Door met een internet dongel prepaid te gebruiken, heb je geen vaste kosten en kun je opwaarderen naar eigen wens.

Er zijn twee opties:

  1. Gebruik maken van een prepaid simkaart.
  2. Gebruik maken van een data only prepaid kaart.

Hieronder worden beide opties toegelicht.

Dongel met een prepaid simkaart

Allereerst kun je voor een reguliere, standaard prepaid simkaart kiezen. Dit is een kaart van een provider waar je mee kunt internetten, maar ook bellen en sms’en. Voor een internet dongel is natuurlijk alleen het kunnen gebruiken maken van prepaid data van belang.

Afhankelijk van je provider, betaal je zonder bundel meestal tussen de 10 cent en 30 cent per MB. Er dient vooraf tegoed op de simkaart te staan, zodat de MB’s kunnen worden verbruikt.

Hieronder tonen we de beste Nederlandse prepaid simkaarten op dit moment.

#ProviderBellen (1 min)Internet (1 MB)SMSStart
Tarief
1)Simyo - Unieke Deal: €12,50,- Gratis beltegoed € 0,10€ 0,01€0,10GeenBestellen
2)Simyo - Unieke Deal: €27,50,- Gratis beltegoed€ 0,10€ 0,01€0,10GeenBestellen
3)KPN prepaid sim only€ 0,20€ 0,02€0,15GeenBestellen
4)T-Mobile€ 0,20€ 0,03€0,151e min Bestellen
5)Vodafone€ 0,20€ 0,03€0,151e min Bestellen
6)Lebara One - Let op! Provider rekent af per minuut€ 0,12€ 0,01€0,121e min Bestellen
7)Telfort Standaard€ 0,36€ 0,02€0,101e minWordt KPN
8)Bliep€ 0,05€0,05GeenTijdelijk niet verkrijgbaar
9)Telfort 15                € 0,15€ 0,02€0,151e minWordt KPN
10)Tele2            € 0,35€ 0,02€0,351e minniet mogelijk

Internetbundel of normaal opwaarderen?

Kies je voor een gewone prepaid simkaart, dan kun je op twee manieren opwaarderen en gebruik maken van het internet:

  1. Normaal opwaarderen met een bepaald bedrag. Je betaalt dan per MB.
  2. Opwaarderen met prepaid internetbundels. Je koopt dan vooraf een internetbundel en kunt hier 30 dagen mee internetten.

Waar je het beste voor kunt kiezen, is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Wil je goedkoper uitkomen? Kies dan voor een bundel (goedkoopste databundel is 1 cent per MB). Wil je niet beperkt tot een tijdelijke bundel (overgebleven MB’s raak je kwijt) zijn? Kies dan voor normaal opwaarderen.

Dongel met een data only simkaart

De tweede optie voor internet op je dongel is een data only simkaart. Ook dit is een prepaid kaart. Het verschil is echter dat je hier alleen mee kunt internetten. Voor je telefoon is dit misschien minder geschikt, maar voor een internet dongel natuurlijk juist wel geschikt.

Het grootste voordeel is dan ook dat je met een alleen data simkaart nóg voordeliger uitkomt. Dit is de goedkoopste vorm van prepaid internet: al vanaf 0,52 cent per MB! Bovendien raak je met deze kaart nooit je MB’s kwijt.

Deze simkaart kun je gewoon in je dongel plaatsen om direct te kunnen internetten. Afhankelijk van waar je wilt internetten (welk land), zijn er twee opties:

Hoewel de meesten een 4G dongel zullen hebben, ondersteunt de data sim 2G, 3G en 4G (en werkt deze dus ook met een 3G dongel of zelfs een 2G dongel).

De voordelen van een prepaid internet dongel

Met een internet dongel prepaid data gebruiken; waarom zou je hiervoor kiezen? De drie belangrijkste voordelen zijn:

  • Je hoeft geen mobiel abonnement af te sluiten. Een apart abonnement speciaal voor internet op je laptop is dus niet nodig.
  • De meesten internetten niet regelmatig op hun laptop. Met prepaid data heb je meer controle over je kosten en betaal je alleen bij gebruik. Je hebt dus niet alleen meer controle over je kosten, je bent in deze situatie waarschijnlijk ook nog eens een stuk voordeliger uit.
  • Kies je voor een data only simkaart, dan heb je een simkaart die nooit wordt afgesloten en onbeperkt houdbaar is.

Kan ik met een dongel onbeperkt prepaid internetten?

Met een dongel prepaid onbeperkt internet gebruiken is met enkele bundels mogelijk. Dit zijn korte databundels van providers (meestal een aantal dagen geldig).

Meestal is prepaid niet geheel geschikt voor onbeperkte data, omdat je zelf bepaalt met hoeveel tegoed je opwaardeert en wanneer je dat doet. Wanneer je je simkaart bijvoorbeeld met €20,- opwaardeert, kun je, zoveel als je zelf wil, gebruik maken van de data. Zodra je tegoed echter op is, moet je natuurlijk wel weer opwaarderen.

2/5 - (1 stemmen)

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *