Written by Donat Berisha

USIM of NFC simkaart?

De meesten die een prepaid simkaart bestellen, of een simkaart via hun abonnement ontvangen, plaatsen deze in hun toestel en maken er gebruik van. Er wordt verder weinig gelet op wat voor kaart het is en waarom dat zo is. Sommigen zijn hier echter wel benieuwd naar, of willen dit weten vanwege bepaalde functies van de simkaart. Zo is er bijvoorbeeld een ‘NFC simkaart’, maar is er ook een ander type, genaamd ‘USIM’. Lees hieronder meer over deze twee type simkaarten!

Betekenissen van USIM en NFC

Het is natuurlijk handig om te weten wat het betekent om een USIM of NFC simkaart te hebben. Waar staan deze termen eigenlijk voor?

USIM staat voor ‘Universal Subscriber Identity Module’. Deze type simkaart is ontwikkeld voor de derde generatie mobiele telefonie. Op het gebied van uiterlijk is de kaart identiek aan andere simkaarten voor mobiele apparaten.

NFC staat voor ‘Near Field Communication’. Wanneer men spreekt over een ‘NFC simkaart’, wordt hier eigenlijk mee bedoeld: een simkaart die NFC ondersteunt. Dit betekent dat je telefoon een NFC-chip moet hebben, waarna je simkaart hiermee werkt via een ‘Secure Element’. NFC is een draadloze verbindingstechniek, waarmee je onder andere je telefoon kunt gebruiken voor inchecken of contactloos betalen.

USIM of NFC sim?

Wat is de betere kaart: een USIM of NFC simkaart?

Normaal gesproken zul je geen grote verschillen ondervinden. Beide simkaarten worden tegenwoordig in 3-in-1 formaat geleverd, en werken gewoon zoals het hoort voor bellen, sms’en en internetten met je smartphone. Wel wordt vandaag de dag vaker van NFC gebruik gemaakt. De reden hiervoor is dat nieuwere smartphones deze techniek gebruiken, waardoor providers steeds vaker (maar niet altijd) een simkaart leveren die NFC ondersteunt.

Omdat je dus meer kan met een simkaart die NFC ondersteunt, zoals inchecken en betalen met je telefoon (die een NFC-chip heeft), kan deze worden bestempeld als de betere kaart. Maak je echter niet gebruik van dergelijke functies, dan voldoet een USIM simkaart ook gewoon prima aan de ‘basisbehoeften’ van een simkaart.

Heb ik een USIM of NFC simkaart?

Allereerst is het handig om te weten dat alle mobiele providers, of je nu gebruik maakt van prepaid of een abonnement afsluit, een 3-in-1 simkaart leveren. Je ontvangt dus altijd een simkaart die je uit kunt klikken naar een micro- of nano kaart.

Om te weten of je een USIM of NFC sim hebt, zijn er een aantal mogelijkheden:

  • Log in op je account van de provider die je simkaart heeft geleverd. Bekijk in de instellingen wat voor simkaarttype je hebt. Bij Simyo kan dit bijvoorbeeld door in de Mijn Simyo app naar ‘Instellingen’ te navigeren. Vervolgens tik je op ‘simkaart’ en daarna op ‘simkaarttype’. Hier zie je of je een USIM of NFC sim hebt.
  • Neem contact op met je provider, en vraag naar de soort simkaart die ze je hebben geleverd.
  • Op het omhulsel van de simkaart is vaak te zien dat je een NFC sim hebt. Er staat dan een NFC symbool op, wat lijkt op het symbool voor ‘draadloos’ / WiFi. Dit staat niet altijd weergegeven, maar het is wel een goede indicator om te weten wat voor type simkaart je hebt.

KPN DUO USIM kaart

Telecomprovider KPN verkoopt een ‘DUO USIM simkaart’. Het speciale aan deze simkaarten is dat op beide kaarten hetzelfde telefoonnummer staat. De voordelen hiervan zijn dat je geen extra abonnement hoeft af te sluiten en dat je de tweede kaart in een ander apparaat kunt gebruiken. De KPN DUO USIM kaart bestaat dus uit twee simkaarten, welke beide in 3-in-1 formaat worden geleverd.

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *