Written by Donat Berisha

Sneller 5G loopt vertraging op

Hoewel het mobiele 5G-netwerk al door meerdere Nederlandse providers is geïntroduceerd, is echt sneller internet pas mogelijk wanneer gebruik wordt gemaakt van de 3,5 GHz-frequentieband. Oorspronkelijk zou deze band in september 2022 beschikbaar zijn. Echter kan deze band, volgens een onafhankelijke adviescommissie, op zijn vroegst pas in eind 2023 worden gebruikt door Nederlandse consumenten.

Ruim een jaar vertraging

Er is naar alle waarschijnlijkheid dus ruim een jaar vertraging van sneller mobiel internet met 5G in Nederland. De verwachting is namelijk dat dit advies zal worden opgevolgd door Micky Adriaansens, minister van Economisch Zaken en Klimaat.

De relevante frequentieband zou dit jaar al moeten worden verdeeld, maar het lijkt erop dat de veiling pas in 2023 gaat plaatsnemen. Tijdens deze veiling wordt er geboden door de Nederlandse aanbieders met een eigen netwerk (KPN, T-Mobile, en Vodafone). Op basis hiervan wordt de frequentieruimte verdeeld tussen de netwerkproviders. Pas na de veiling en de verdeling kunnen providers beginnen met het aanbieden van extra snel internet via 5G.

De verwachting is nu dat sneller mobiel 5G in december 2023 beschikbaar komt voor Nederlanders.

Gebruik Inmarsat

Satellietbedrijf Inmarsat maakt al lang gebruik van de 3,5 GHz-band voor noodoproepen van zeeschepen. Wordt 5G uitgerold, dan gaat het hiermee botsen. Daarom is besloten dat het nog niet mogelijk is om de 3,5 GHz-frequentieband in te zetten voor 5G.

De waarschijnlijke oplossing hiervoor is dat Inmarsat naar Griekenland verhuist. De verwachting is dat deze verhuizing per 1 januari 2024 is afgerond. Mocht dat nog niet zo zijn, dan blijft Inmarsat nog tijdelijk gebruik maken van de frequentieruimte.

Waarom de 3,5 GHZ-band?

De huidige snelheid die we in Nederland hebben met 4G (en het huidige 5G) is voor de gemiddelde consument voldoende. Er kan gewoon snel gebruik worden gemaakt van mobiel internet en allerlei applicaties die via het internet werken.

Voor de toekomst is het echter wel van belang dat sneller 5G via de 3,5 GHz-frequentieband mogelijk wordt. Dit zorgt namelijk voor meer capaciteit. Ook zijn er steeds meer apparaten die een hoge internetsnelheid vereisen. Vanwege de huidige ontwikkelen in de technologie kan (mobiele) internetsnelheid niet achterblijven.

Rate this post

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

veertien − 10 =

*