Written by Mo Maghsoudi

Uitrol 5G-netwerk snel in Nederland

De uitrol van het 5G-netwerk in Nederland laat niet lang meer op zich wachten. Momenteel is De Multibandveiling 2020 bezig. Daaraan doen, zoals verwacht, de drie mobiele netwerken van Nederland aan mee: KPN, Vodafone en T-Mobile. Hoewel andere bedrijven mee hadden kunnen doen, is dit in de praktijk niet realistisch. Dat is dus ook niet gebeurd. Lees in dit artikel de belangrijke informatie over de Multibandveiling 2020 en de ontwikkeling van het 5G-netwerk in Nederland.

5G-netwerk na veiling

Het 5G netwerk komt er in Nederland spoedig aan. Na de Multibandveiling 2020 wordt het 5G-netwerk namelijk snel uitgerold. De veiling begon op maandag 29 juni om 10:00 en is inmiddels bijna drie weken bezig. Over het verloop van de veiling wordt door Agentschap Telecom geen informatie gegeven.

De reden dat 5G na de veiling snel kan worden uitgebracht, is omdat de 5G-abonnementen en telefoons al zijn ontwikkeld. Het aanbod van 5G-telefoons is op dit moment nog klein (onder andere Samsung Galaxy S20 en OnePlus 8 Pro), maar de verwachting is dat dat snel gaat veranderen. Vele nieuwe telefoons zullen 5G-ready zijn.

Veiling frequentiebanden

Tijdens de veiling wordt er geboden op drie frequentiebanden: 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHz. Vooral de 700 MHz band is van belang; dit is een lage frequentie en dus belangrijk voor een goede dekking. De vergunningen die voor de 700 MHz frequentieband worden gemaakt kunnen zowel KPN, Vodafone als T-Mobile direct gebruiken voor hun netwerk.

De veiling kent twee fases. Allereerst wordt het aantal vergunningen en bedragen per bieder bepaald. Daarna wordt in de tweede fase de vergunningen voor de frequentiebanden toegewezen en worden de frequenties ingedeeld.

Maatregelen drie 5G-netwerken

Het is dus bekend dat er voor 5G drie mobiele netwerken zijn. Daarop zijn door het ministerie van EVK een aantal maatregelen genomen. De eerste maatregel is dat de Multibandveiling 2020 minimaal drie deelnemers moet hebben. De tweede maatregel is dat er voor het hele land een dekkingsverplichting en minimale downloadsnelheid geldt. Op deze manier is er overal dekking en is hierbij de snelheid in het hele land acceptabel.

Deze maatregelen zorgen ervoor dat zowel KPN, Vodafone als T-Mobile waarschijnlijk aanpassingen zullen maken en bij zullen moeten bouwen om aan de eisen te voldoen.

Duur en opbrengst veiling

De minimale opbrengst van de Multibandveiling 2020 zou EUR 915 miljoen zijn. Dit bedrag is opgesteld na onderhandeling tussen EVK en het ministerie van Financiƫn. De veiling loopt echter langer dan verwacht. De kans is dus groot dat de opbrengst sowieso hoger zal zijn dan de minimale opbrengst van EUR 915 miljoen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + dertien =

*