Written by Donat Berisha

Valse sms-berichten in omloop

Duizenden Nederlanders zijn de afgelopen week slachtoffer geworden van malware flu-bot. Er zijn de afgelopen week veel meldingen ontvangen van een valse sms. Door op een link in een verdachte sms te klikken en vervolgens een app te installeren, komt malware flu-bot op een telefoon te staan.

Deze malware richt zich vooral op Android telefoons, aangezien flu-bot hierop kan worden geïnstalleerd. Het wordt aangeraden om niet op links in sms-berichten te klikken, vooral als er twijfel is over de betrouwbaarheid van de afzender.

Advies valse sms-berichten

Het advies is om nooit op een link te klikken wanneer een verdacht sms-bericht wordt ontvangen en vooral geen app te installeren. Het wordt aangeraden om de ontvangst bij de Fraudehelpdesk te melden en vervolgens valse sms’jes te verwijderen.

Is er wel geklikt en een app geïnstalleerd, dan wordt vaak aangeraden om de telefoon terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Sowieso dient de app te worden verwijderd en een virusscanner te gebruiken. Slachtoffers wordt verder aangeraden contact op te nemen met hun provider, vooral wanneer er telefoonkosten ontstaan als gevolg van deze malware.

Vooral pakketdiensten

Oplichters versturen momenteel vooral nep-sms’jes waarin ze zich voordoen als een pakketdienst, zoals DHL. Er is volgens dit nep-sms’je dan een pakketje onderweg, of deze ligt ergens klaar. In het sms-bericht staat een link. Door hierop te klikken en vervolgens een ‘track and trace’ app te downloaden, komt de malware op telefoons te staan.

Ook prepaid gebruikers worden geraakt

Mensen met een prepaid simkaart of prepaid eSIM kunnen ook slachtoffer worden. Gegevens kunnen dan alsnog worden gestolen en prepaid tegoed kan verdwenen. Houd hier rekening mee als prepaid gebruiker.

Malware alleen op Android telefoons

Het lijkt erop dat malware flu-bot alleen Android telefoons raakt. Op Android-telefoons kan namelijk een instelling worden aangezet, waarna apps buiten de Play Store kunnen worden geïnstalleerd. Hierdoor kan de app met schadelijke software worden geïnstalleerd op telefoons.

Wel dienen iOS-gebruikers op te letten. Hoewel er geen app kan worden geïnstalleerd, kunnen mensen wel op een phishing website terecht komen. Hier kun oplichters achter gegevens zoals een Apple ID komen. Bovenstaande advies geldt dus ook voor iOS-gebruikers. Klik niet op een verdachte link.

Hoge kosten en persoonlijke gegevens

Deze malware kan hoge telefoonkosten veroorzaken. Enerzijds kan de malware vanuit jouw telefoon namelijk veel sms’jes versturen naar andere potentiële slachtoffers met hetzelfde sms-bericht. Anderzijds geeft men aan dat er sms-berichten naar het buitenland worden gestuurd, wat tot hoge kosten leidt.

Slachtoffers van deze malware doen er dan ook goed aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met hun telefoonaanbieder en provider. Zo kan er zo snel mogelijk worden gewerkt aan een oplossing en wordt verdere schade voorkomen.

Rate this post

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tien + 7 =

*