Written by Donat Berisha

2G van BASE tot minstens 2027

In Nederland blijft het mobiele 2G-netwerk, via KPN, tot minstens april 2025 beschikbaar. De Belgische providers gaan echter nog wat langer door: Orange heeft aangegeven pas tegen 2030 2G (en 3G) af te schakelen. Nu heeft BASE laten weten dat hun klanten tot minstens 2027 gebruik kunnen maken van hun mobiele 2G-netwerk.

2G van BASE (België)

Gisteren heeft Telenet/BASE in een persbericht nieuwe informatie verschaft over haar mobiele netwerken. Hierin is ook 2G genoemd. Telenet/BASE laat weten dat haar mobiele 2G-netwerk tot minstens 2027 in de lucht blijft. Dit betekent dat alle mobiele klanten (zowel prepaid als via een abonnement) met een 2G-apparaat nog tot in ieder geval 2027 hier gebruik van kunnen maken.

Er is in het persbericht geen officiële datum genoemd. Tot ‘minstens 2027’ betekent dat het dus ook nog langer in de lucht kan blijven, maar dat er garantie is tot dat jaartal.

Andere Belgische 2G-netwerken

Zoals hierboven genoemd was het van aanbieder Orange al bekend dat ze tegen 2030 beginnen met de afschakeling van 2G. Nu heeft Base dus ook een jaartal genoemd (2027). De enige Belgische provider die hier nog niet officieel over heeft gecommuniceerd, is Proximus. Deze heeft nog wel een 2G-netwerk, maar het is niet bekend tot wanneer.

Waarom blijft 2G actief?

Oudere apparaten kunnen niet altijd van 4G gebruik maken. Alles overzetten op het 4G-netwerk is dus niet mogelijk. Daarom kiezen mobiele aanbieders ervoor om ‘oudere’ netwerken, zoals 2G, langer ‘in de lucht te houden’. Dit is niet alleen voordelig voor klanten met een mobiele telefoon, maar ook voor klanten die nog een slim apparaat (M2M / IoT) gebruiken. Voldoende slimme apparaten zijn namelijk ontwikkeld voor het 2G-netwerk, en kunnen dus niet altijd functioneren op 4G.

Hiernaast is het ook een mogelijkheid dat de vrijgekomen 3G-frequenties beter gebruikt zouden kunnen worden voor 4G en 5G, waardoor de uitschakeling van 3G prioriteit heeft. Ook netwerkkosten kunnen een rol spelen.

Een 2G prepaid simkaart kopen is in Nederland ook gewoon mogelijk. Hiervan kan tot in ieder geval april 2025 gebruik worden gemaakt (bij KPN en alle providers die op het KPN-netwerk zitten).

Uitschakeling 3G-signaal in 2024

Waar Belgische mobiele 2G-klanten binnenkort dus nog geen verandering zullen merken, lijkt 3G sneller te worden uitgeschakeld. Dit geldt in ieder geval voor BASE-klanten. In het persbericht wordt namelijk ook gecommuniceerd dat 3G vanaf september 2024 wordt uitgeschakeld.

Als reden hiervoor wordt genoemd dat de overgrote meerderheid van alle mobiele toestellen al van de 4G- of 5G-technologie gebruik maken. Door 3G uit te schakelen, komen er frequenties vrij die 4G en 5G van BASE sneller en stabieler maken.

3G-gebruikers naar 4G of 2G

BASE-klanten die tegen september 2024 nog van mobiel 3G gebruik maken, zullen worden overgezet op 4G of 2G. Zolang een apparaat 4G aankan, zal er ook van dit netwerk gebruik worden gemaakt. Is dit echter niet het geval, dan worden 3G-klanten naar het 2G-netwerk van BASE overgezet (welke dus nog langer beschikbaar blijft).

Mobiel 2G in Nederland

Nederland kent drie providers met een eigen (2G) netwerk. T-Mobile is de enige aanbieder die is gestopt met mobiel 2G; het afbouwen is al in juni 2021 begonnen.

Vodafone gaat nog tot in ieder geval eind 2024 door. KPN noemt al een maand en jaartal: minstens april 2025.

Lees ons artikel ‘Wanneer gaat 2G uit de lucht’ voor meer informatie en toelichting over de huidige situatie van de 2G-netwerken in Nederland.

Rate this post

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *