Written by Donat Berisha

Wanneer gaat 2G uit de lucht?

Het 5G-netwerk is inmiddels het nieuwste mobiele netwerk. Providers zijn bezig met het opbouwen van het 5G-netwerk en steeds meer mensen zullen, zodra het kan, hier naar overstappen. Dit heeft invloed op andere netwerken. De providers met eigen netwerk zullen er namelijk voor kiezen om bepaalde netwerken stop te zetten om ruimte te maken voor het 5G-netwerk. Een van de netwerken die zal worden uitgeschakeld, is het 2G-netwerk. Daarom is nu de vraag: Wanneer gaat 2G uit de lucht? Lees hier het antwoord!

Wanneer gaat 2G uit de lucht per provider?

Er zijn in Nederland meerdere providers met eigen mobiele netwerken. De vraag is dus vooral wanneer 2G uit de lucht gaat per aanbieder. Dit zal namelijk verschillen. We gaan hier dus van de mobiele netwerken uit, die voor prepaid en mobiele abonnementen gelden.

De volgende (prepaid) providers hebben een eigen 2G-netwerk:

 • T-Mobile
 • Vodafone
 • KPN

T-Mobile stopt met 2G

Provider T-Mobile zet als eerste het 2G-netwerk uit. Dit is officieel vanuit T-Mobile bevestigd. Dit zou eerst op 15 november 2020 gebeuren, maar de afbouw is vertraagd. In juni was het dan toch zover, want op 1 juni 2021 is T-Mobile begonnen met het afbouwen van het 2G-netwerk. De hoofdreden hiervoor is volgens T-Mobile dat er zo meer bandbreedte kan worden vrijgemaakt op de 4G en 5G-netwerken. Meer over waarom T-Mobile stopt met 2G en wat er gaat veranderen kun je lezen in dit artikel.

Welke provider ondersteunt 2G?

T-Mobile is tot nu toe de enige aanbieder die stopt met het 2G-netwerk. Welke provider ondersteunt 2G dan? Dat zijn er twee: Vodafone en KPN. Deze aanbieders kiezen ervoor om nog even met het 2G-netwerk door te gaan. Hieronder lees je per provider een toelichting.

Vodafone 2G-netwerk

Telecomaanbieder Vodafone hanteert een andere strategie als T-Mobile: het Vodafone 2G-netwerk blijft tot minstens eind 2024 beschikbaar. De voornaamste reden hiervoor is volgens Vodafone zelf dat veel zakelijke oplossingen gebruik maken van 2G. Het netwerk wordt namelijk nog maar minimaal voor internetten en bellen gebruikt. Toch blijft het Vodafone 2G-netwerk dus nog wel een aantal jaren beschikbaar.

KPN 2G-netwerk lijkt het langst door te gaan

Waar Vodafone heeft aangegeven tot zeker 2024 met 2G door te blijven gaan, houdt KPN het 2G-netwerk tot minstens 2025 in de lucht. Hierbij noemt KPN ook al een maand: april 2025. Hierbij is het woord ‘minstens’ belangrijk, aangezien de kans dus aanwezig is dat KPN 2G langer in de lucht houdt. Wat we nu weten, is dat je in ieder geval tot april 2025 gebruik kunt maken van het KPN 2G-netwerk.

Hoe zit het met de 2G-netwerken van andere aanbieders?

Klanten van andere providers zijn ook benieuwd naar de status van 2G bij hun provider. Zo wil men onder andere meer weten over het:

 • Simpel 2G-netwerk
 • Lebara 2G-netwerk
 • Simyo 2G-netwerk

Deze providers hebben echter geen eigen netwerk en maken gebruik van de netwerken van de drie eerder genoemde aanbieders (T-Mobile, Vodafone en KPN). Om erachter te komen tot wanneer 2G bij jouw provider beschikbaar blijft, dien je te weten van welk netwerk jouw provider gebruik maakt. Zo maakt Simpel gebruik van het T-Mobile netwerk (en stopt het ‘Simpel 2G-netwerk’ dus ook). Lebara maakt van het KPN-netwerk gebruik, waardoor het ‘Lebara 2G-netwerk’ tot minimaal april 2025 beschikbaar blijft. Hetzelfde geldt voor het ‘Simyo 2G-netwerk’, aangezien Simyo ook gebruik maakt van het netwerk van KPN.

Een 2G simkaart online aanschaffen?

Het is dus nog zeker even mogelijk om gebruik te maken van 2G. Heb je interesse in een 2G simkaart, of wil je hier meer informatie over lezen? Op onze pagina 2G simkaart lichten we simkaarten voor een 2G-netwerk toe en geven we ook opties voor het bestellen van een dergelijke simkaart.

4/5 - (8 stemmen)

3 thoughts on “Wanneer gaat 2G uit de lucht?

  1. Beste Patricia Caminada,

   Zolang je een simkaart hebt van een provider met een eigen 2G netwerk (KPN of Vodafone), of van een provider die gebruik maakt van een 2G netwerk (zoals Simyo), werkt deze simkaart gewoon met een dergelijke GPS tracker.

   Als de GPS tracker via data werkt, is een prepaid data simkaart ook een geschikte keuze. Deze ondersteunt 2G en maakt gebruik van het KPN netwerk.
   Meer over een data simkaart voor GPS trackers kun je lezen in dit artikel.

   We hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Heb je nog verdere vragen, dan horen we het graag!

   Met vriendelijke groet,
   Team Prepaidsimkaarten.nl

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 11 =

*