Written by Donat Berisha

WhatsApp zonder simkaart

Het antwoord op de vraag of WhatsApp zonder simkaart werkt, is: ja! Ook wanneer je in je toestel geen fysieke simkaart hebt, kun je gebruik maken van WhatsApp, bijvoorbeeld via eSIM of WhatsApp Web. Benieuwd naar alle mogelijkheden en hoe deze werken? Lees in dit artikel alles over WhatsApp zonder simkaart gebruiken!

WhatsApp gebruiken zonder simkaart

Wil je WhatsAppen, zonder dat je hiervoor een simkaart in je toestel gebruikt, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Het hangt er hierbij vooral van af wat je doel is en op welk apparaat je wilt WhatsAppen.

WhatsAppen zonder simkaart kan op de volgende vier manieren:

 1. eSIM in plaats van een fysieke simkaart
 2. WhatsApp Web
 3. WhatsApp met vast nummer
 4. Eenmalige activatie van een prepaid simkaart

Deze lichten we hieronder verder toe.

eSIM voor WhatsApp

Dankzij de introductie van eSIM in Nederland is het gebruiken van fysieke simkaarten niet meer verplicht op de apparaten die deze functionaliteit ondersteunen. eSIM is een soort ‘virtuele sim’ welke al is ingebouwd in een toestel (zoals een telefoon) in de vorm van een chip.

Heb je een apparaat dat eSIM ondersteunt, dan kun je dus gebruik maken van WhatsApp zonder simkaart. Je kunt simpelweg eSIM online activeren. Via prepaid kan dat direct, in het geval van een abonnement moet je eerst een eSIM sim only abonnement afsluiten.

eSIM is in Nederland beschikbaar voor prepaid aansluitingen, maar ook voor abonnementen. Wil je alle opties inzien en informatie over eSIM voor prepaid lezen, bekijk dan onze prepaid eSIM pagina.

WhatsApp Web

Wil je WhatsApp gebruiken (zonder simkaart) op een ander apparaat dan een smartphone, dan kun je gebruik maken van WhatsApp Web. Dit is een online portaal die je bijvoorbeeld op je laptop of tablet kunt bereiken. Vervolgens koppel je deze aan je telefoon door middel van een QR-code. Hierna ben je ingelogd en kun je WhatsAppen zonder simkaart op je tablet of laptop.

Dit is een eenvoudig proces; hieronder volgen de stappen:

 1. Ga via het apparaat waarop je geen simkaart gebruikt naar de volgende website: web.whatsapp.com
 2. Open WhatsApp op je smartphone (waar wel een simkaart / eSIM in zit).
 3. Tik op de drie verticale puntjes rechtsboven en vervolgens op ‘Gekoppelde apparaten’.
 4. Tik op ‘Een apparaat koppelen’.
 5. Scan met je smartphone de QR-code die op het beeld van je andere apparaat staat.

Via de WhatsApp-instelling ‘Gekoppelde apparaten’ kun je eenvoudig weer op het andere apparaat (zoals je laptop of tablet) uitloggen. Dit kan ook via het andere apparaat zelf.

WhatsApp met vast nummer

Heb je een vast nummer en wil je WhatsApp zakelijk gebruiken? Installeer dan WhatsApp Business. Dit is een gratis app speciaal voor bedrijven. Zodra je deze app geïnstalleerd hebt, koppel je op de volgende manier je vaste nummer:

 1. Open WhatsApp Business.
 2. Indien je moet kiezen tussen je huidige nummer gebruiken of een ander nummer gebruiken, kies voor de optie: ‘Een ander nummer gebruiken’.
 3. Voer je vaste nummer in.
 4. Wacht tot de optie om gebeld te worden verschijnt, en klik hier vervolgens op (er wordt standaard aangegeven dat je ter verificatie een SMS-code moet invullen. Met een vast nummer kan dit echter niet.).
 5. Neem de telefoon op en voer de code in.

Eenmalige activatie van een prepaid simkaart

De vierde en laatste manier om WhatsApp zonder simkaart te gebruiken, is door een simkaart eenmalig in te zetten voor activatie, waarna je deze niet meer ‘actief gebruikt’ (deze hoeft dus ook niet meer in je telefoon te zitten). Eigenlijk gebruik je dus alleen ter verificatie en het aanmaken van je WhatsApp account. Hiervoor is een telefoonnummer namelijk verplicht.

Is dit voor jou de interessantste optie? Dan kun je op onze website eenvoudig prepaid vergelijken.

Waarom eigenlijk WhatsApp zonder simkaart?

Er zijn meerdere redenen waarom, en/of situaties waarin, het gebruiken van WhatsApp zonder een simkaart gewenst is. Deze beschrijven we hieronder:

 • Je apparaat (bijvoorbeeld je laptop of tablet) heeft geen simkaartslot.
 • Toegang tot het ‘WhatsApp-account’ van een ander, bijvoorbeeld van een familielid of een vriend.
 • WhatsAppen op je tweede telefoon zonder simkaart (bijvoorbeeld je zakelijke smartphone).
 • Je gebruikt liever geen fysieke simkaart.
 • Je simkaart is kapot.

WhatsApp zonder simkaart op iPhone & Samsung

WhatSapp zonder sim op een smartphone, zoals een iPhone, Samsung, of ander merk, kan op alle vier de beschreven manieren in dit artikel. Hieronder lichten we de manieren om Whatsapp zonder simkaart te gebruiken op iPhones, Samsung-telefoons, en andere smartphones toe:

 • eSIM: Alle iPhones vanaf de Xr & SE (waaronder de iPhone 11 en hoger) ondersteunen eSIM. Dit geldt ook voor de Samsung Galaxy Z Flip & de Samsung Galaxy S20 (+ alle hogere modellen). Je kunt dus eSIM via prepaid of een abonnement gebruiken, waardoor een fysieke kaart niet meer nodig is.
 • WhatsApp Web: Ook op je smartphone kun je WhatsApp Web gebruiken. Open de ‘Desktopsite’ via je browser, anders wordt je gevraagd om WhatsApp te downloaden.
 • Vast nummer: Wil je WhatsAppen met een vast nummer zonder sim, dan kan dat natuurlijk via je smartphone (zoals een iPhone of Samsung).
 • Eenmalige activatie: Je kunt je smartphone inzetten voor de eenmalige activatie van een WhatsApp account. Je gebruikt dan WhatsApp via prepaid op je mobiele telefoon.

Gerelateerd artikel:

Bellen zonder simkaart

Rate this post

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *